Африканський леопард: ареал проживання, повадки, опис, характер тварини

Африканський леопард: ареал проживання, повадки, опис, характер тварини


На африканському континенті різноманітна фауна. Один з найкрасивіших її хижаків - африканський леопард. Він менше лева за розміром, зате є більш спритним і стрімким звіром.

Ареал проживання

Африканський леопард, фото якого вражають своєю красою і величчю, найбільш поширений підвид диких кішок. Цей звір зустрічається по всьому континенту, за винятком Сахари і посушливої Намібії. Невелика чисельність леопардів проживає в Марокко, Єгипті, Сомалі. Зустрічається хижак у Нігері, Судані, Кенії. Невелика популяція проживає в південно-східному Алжирі, східній Нігерії і Капській провінції.

Середовище проживання

Африканський леопард віддає перевагу вологим і важкопрохідним тропікам, саваннам і напівпустелям. Також живе і в гірській місцевості, де є зарослі чагарником ущелини і зручні розщілини. Де б не мешкали леопарди, є обов 'язкова умова - поруч повинна знаходитися хоч невелика водойма. Плавати хижаки не люблять, але часто полюють саме біля водопою, куди жертви приходять самі.

Африканський леопард: опис вигляду

Ареал проживання сильно впливає на розміри, забарвлення і масу леопардів. Лісові хижаки набагато менше і легше своїх "гірських" побратимів. Їх окрас відрізняється яскравими і соковитими тонами. Найменшим вважається сомалійський хижак. Всі леопарди мають і спільні риси зовнішнього вигляду.

У хижаків сильно розвинена мускулатура, тіло подовжене, трохи сплюснуте з боків. Довжина його разом з хвостом сягає 2,5 метра. Висота хижака в холці - від 50 до 70 см у самців і не більше 45 см біля протилежної статі. Вага дорослої чоловічої особини не більше 60 кілограм, у самки - до 40 кг.

Голова у леопардів масивна, з потужною щелепою, наповнена гострими і міцними ікла. На морді красуються 10-сантиметрові вуса, білого і чорного кольору. Очі невеликі, з круглими зіницями. Вуха маленькі, загнуті на кінцях. Лапи досить потужні, стопи широкі з втяжними кігтями.

Шерсть коротка і груба, щільно прилегла до тіла. Окрас варіюється від пісочно-жовтого до червонувато-рудого. Є і зовсім чорні леопарди. У кольорових варіаціях тони більш насичені на верхній частині тулуба (голові, спині, шиї). Черево і внутрішня частина кінцівок - білі.

На вовні є чіткий малюнок у вигляді кільцевих і суцільних чорних плям. Кожна особина має індивідуальний візерунок. Шию і мордочку прикрашають чорні плями поменше. У такий самий колір пофарбовані ззаду вуха. Хвіст також покритий плямами.

Спосіб життя

Африканський леопард характер має активний, але це звір-одинак. Хижак не збивається в зграї і веде відокремлений спосіб життя, в основному нічний. Леопард відмінно бігає, розвиває швидкість до 60 кілометрів на годину. Завжди мітить свою територію. З сородичами спілкується за допомогою гарчання і рева. Для того щоб повідомити про свою присутність, хижак хрипло кашляє. Після насичення відтворює мурликаючі звуки.

Під час вистежування видобутку пересувається дуже тихо, повільно, притискаючись до землі. Леопарди можуть стрибати у висоту до трьох метрів, а в довжину - до 6 м. Мають чудові слух і зір. Хижаки не п 'ють багато води, оскільки більшу частину рідини отримують від своєї видобутку.

Харчування

Африканський леопард харчується досить різноманітно. У його меню входять як жуки, так і жирафи. Хижак намагається завалити копитних, які важать близько 20-80 кілограмів. Коли трапляється велика особина, то леопард харчується нею протягом двох тижнів. Найменше хижаку вдається полювання на жирафів і зебр. У крайньому випадку він може харчуватися падаллю.

Леопард затягує спійману здобич на дерево, нерідко на висоту до шести метрів. При цьому вага туші часто буває понад 100 кілограмів. Свої жертви леопарди вистежують, потім блискавично нападають з укриття і душать або прокусують шию. З іншими хижаками намагаються не вступати в сутички. У разі поганого полювання голодний звір може напасти на домашню худобу.

Розмноження

Африканський леопард утворює пару тільки в період розмноження. Як тільки самки готові до шлюбного періоду, вони джерелять закликальні запахи і видають звучі звуки. Незважаючи на те що леопарди по натурі своєї одиначки, території протилежних підлог знаходяться поруч.

Хижак відразу чує готовність самки, яка може проявити до обранця навіть агресію. Це природна частина шлюбного ритуалу. Половозрілість самок настає в 2 роки, у протилежної статі - в 1,5 року. Потомство виношується від 3 до 3,5 місяця. Дитинчата народжуються сліпими, масою від 280-500 грн Довжина їх разом з хвостом в цей момент приблизно 40 сантиметрів.

Зазвичай у леопардів народжується від двох до трьох дитинчат. Очі вони відкривають через півтора тижні. Материнським молоком вигодовуються до 4 місяців. Самостійне життя починають у 1,5 року.