Афоризми і цитати про Бога з розумінням

Афоризми і цитати про Бога з розумінням


Людині потрібно у щось вірити. У житті бувають різні ситуації, і навіть тому, хто сподівається тільки на себе, час від часу потрібна опора у вигляді вищого розуму, могутньої істоти, якого не видно, але його сили безмежні. Так з "являються міфи, легенди, боги та релігії. Люди не можуть довести їх існування, але цитати про Бога спливають то тут, то там, доводячи кожен раз, що роль Творця в людському житті досить велика.

Відповідь на запитання

Чи існує Бог насправді? На жаль, ні наука, ні релігія не можуть однозначно відповісти на це питання. І тут справа не в тому, що їхні доводи помилкові або неправильні. Просто на це питання кожен повинен відповісти для себе самостійно. Релігія (а разом з нею і Бог) завжди нав 'язувалася людині суспільством, що спочатку було неправильним.

Цитати про Бога тільки показують, яким бачать і розуміють його інші люди, а існує він чи ні - це вже індивідуальний вибір кожного.

Опитування показали, що приблизно 90% населення планети вірить в існування вищих сил. У ці 90% потрапили не тільки мрійники, гуманітарії, письменники і філософи - тут багато вчених, кандидатів наук, докторів. Одним словом, навіть люди, яким за обов 'язком служби належить оперувати сухими фактами, вірять в існування Всевишнього.

Жан-Поль Сартр говорив, що в душі кожної людини є діра розміром з Бога, і кожен заповнює її, чим може. Простіше кажучи, кожній людині потрібен Бог, а ось що він буде собою представляти - залежить від багатьох факторів. Ось і відповідь на питання про те, існує Бог чи ні.

Який він?

З цитат про Бога можна дізнатися, яким його представляють різні люди - від письменників до вчених. Наприклад, вважається, що Бога неможливо зрозуміти. Його дії знаходяться за межами людської логіки, і ніхто, ніколи і ні за що не зможе передбачити Його вчинки і мотиви. Істоту, яку можна зрозуміти, не можна назвати надприродним або вищим розумом. Воно може бути до непристойності мудрим і могутнім, але якщо діє згідно із законами існуючої логіки, нічого божественного в ньому немає.

Джузеппе Мадзіні стверджує, що безглуздо доводити або спростовувати існування Господа:

Доводити Бога - блюзнірство; заперечувати його - божевілля.

Точно так само безглуздо будувати припущення про те, який він, як виглядає, у що одягається і т. д. Бога потрібно сприймати не як істоту з плоті і крові, а як безформний і невидимий розум, який мовчки спостерігає за тим, що відбувається і час від часу вносить свої корективи.

А ось що говорив про Творця Дітріх Бонхеффер:

Бог, який дозволив би нам упевнитися у своєму існуванні, був би не Богом, а ідолом.

Досліджуючи цитати великих людей про Бога, можна дійти однозначного висновку, що Він ніколи не дозволить людям довести власне існування. Якщо припустити, що гіпотеза про Його існування вірна, то можна сказати наступне: Бог існує як інформація. У свою чергу (як вже давно довели фізики) інформація - це енергія. Тобто у Всесвіті існує певний інформаційний потік, що об 'єднує все суще, і кожна людина є його частиною, що багато чого пояснює.

Правда, люди вважають, що це пояснення позбавлене романтики, містицизму і занадто нудне. Тому більшість цитат про Бога переповнені духовністю, філософією і глибоким змістом.

Вольтер:

Якби Бога не було, варто було б його вигадати.

Вуді Аллен:

Якщо б виявилося, що Бог існує, я б не вважав його злим. Найгірше, що про нього можна сказати, - це що він робить менше, ніж міг би, якби постарався.

Жильбер Сесброн:

Ми несвідомо думаємо, що Бог бачить нас зверху, але він бачить нас зсередини.

Щоб не порушувати спільну композицію містицизму, релігійності та духовності, продовжимо розглядати цитати великих людей про Бога в такому ж дусі.

Зі сторінок Біблії

Якщо людина хоче дізнатися, хто такий Бог і що Вона робить, першим джерелом знань може послужити звичайна Біблія. Цитати з Біблії про Бога найбільш тонко зауважують, хто Він і чого від Нього можна очікувати.

Тому що Бог, який наказав з темряви засяяти світло, осяяв наші серця, щоб просвітити нас пізнанням слави Божої.

Я, Я Господь, і немає Спасителя крім Мене.

Якщо ми любимо один одного, то Бог у нас перебуває.

Крім цих висловлювань, можна згадати ще одну цитату з Євангелія від Матвія (6:26-30), в якій говориться, що Бог завжди поруч і готовий прийти на допомогу. Тому не варто впадати в зневіру і турбується про завтрашній день:

Погляньте на птахів небесних: вони ні сіють, ні жнуть, ні збирають у житниці; і Батько ваш небесний живить їх. Ви не набагато кращі за них? І про одяг, що піклуєтеся? Подивіться на польові лілії, як вони ростуть: ні трудяться, ні прядуть; але кажу вам, що і Соломон у всій славі своїй не одягався так, як всяка з них; якщо ж траву польову, яка сьогодні є, а завтра буде кинута в піч, Бог так одягає, кольмі паче вас, маловери!

Дійсно, такі слова підбадьорюють. Невже людина, найвище творіння Боже, гірше птахів і квітів? Звичайно ж, ні. Просто у людини запити куди серйозніші, і більшість своїх бажань він повинен виконувати самостійно, а базою у вигляді їжі і одягу Бог забезпечить. Але таке тлумачення багатьох не влаштовує.

Образи

Чомусь люди вважають, що Бог повинен виконувати всі їхні бажання немов джинн з лампи. Вони зображують віру: постійно ходять до церкви, заявляють про себе як про лютих фанатиків віри. Але коли в їхніх життях трапляються проблеми, вони не роблять нічого, щоб їх вирішити. Такі люди вважають, що Бог їм допоможе, і продовжують наполегливо ігнорувати складні ситуації. А час йде і нічого не вирішується чарівним чином, тому люди перестають вірити, озлоблюються і ображаються. Деякі цитати й афоризми про Бога чітко показують, що думають ображені на Бога люди.

Ось що говорив з цього приводу Чак Паланік:

Можливо, люди - це лише домашні крокодильчики, яких Бог спустив в унітаз?

Все, чим займається Бог, так це стежить за нами і вбиває нас, коли ми смертельно втомлюємося жити. Треба намагатися не втомлюватися.

Чому всі люди не можуть бути щасливі? Можливо, тому, що тоді Господу Богу було б нудно? - А чому ж? Якби всі були щасливі, Бог не був би потрібен.

В останній цитаті відкривається відома всім істина: людина згадує про Бога тільки тоді, коли їй погано. Якщо людина щаслива, у неї просто є тут і зараз, вона насолоджується моментом, і ні про якого Бога навіть не згадує. Але варто статися чергової неприємності, як він відразу ж починає згадувати вже наполовину забуті молитви і заходити до церкви із завидною сталістю.

Сергій Мінаєв:

Люди в наш час згадують про Бога в найважчі моменти - коли кидає дружина, вмирають батьки або не дають іпотеку... З іншого боку, навіть нам, маленьким, нашпигованим сучасними технологіями виродкам, потрібен хтось головний, останній, до кого можна апелювати. Навіть без надії на допомогу. Просто знати, що Він є - і все тут.

Людині дійсно потрібна опора у вигляді вищої сили, яка буде чинити за справедливістю. Але сьогодні все частіше люди стикаються з проблемою віри.

Про віру

Останнім часом все частіше можна почути припущення, що віра - це справа минулих днів. Сучасна людина повинна відмовитися від неї. Тоді його не буде нічого соромити, він почне жити в своє задоволення і перестане турбуватися про життя після смерті, адже її просто не існує. Складно сказати, чи логічно таке припущення, адже в повсякденності ми на кожному кроці стикаємося з вірою: ми віримо в існування видимого нам світу, в себе і людей, що нас оточують. Навіть ті, хто б 'є себе кулаком у груди і урочисто проголошує: "Я атеїст!", теж вірять, вірять у те, що нічого надприродного не існує.

Так, за великим рахунком, кожен з нас вірить! Хіба в юності ми не керувалися надіями на світле майбутнє, ступаючи на поріг дорослого життя?! Віра нас надихала і робила сильнішою. Навіть починаючи якусь справу, ми впевнені в успіху. Ну, або хоча б плекаємо надії, що так воно і буде. Можна сказати, що це звичайна життєва віра, і нічого спільного з християнською вона не має. Але хіба не ця віра надихала отців і служителів Церкви?

Цитати про Бога і віру передають правдиву її сутність. Судіть самі.

Сергій Булгаков, російський філософ:

Віра є способом знання без доказів.

Рамон де Кампоамор, іспанський поет, філософ, драматург і громадський діяч:

Моя віра така глибока, що я возношу хвалу Господу, незважаючи на те, що він дав мені життя.

Мартті Ларні, фінський письменник і журналіст:

Багато хто вірить у Бога, але мало хто вірить у Бога.

Віра - це жива і непохитна впевненість в існуванні невидимого Бога. Теологи запевняють, що це гарячий порив і сильне прагнення людини пізнати свого Господа і стати ближче до нього.

Шляхи Господні несповідні

Чимало зацікавлень викликають суперечки про те, як Бог чинить. Кожна людина по-своєму розуміє його справи. Навіть слова з Біблії люди розуміють по-різному, вони намагаються відшукати між рядків приховані смисли і знаходять ті істини, які підходять тільки їм, що вже говорити про вчинки. У цьому питанні варто віддати належне словам Аль Пачіно:

У дитинстві я молив Бога про велосипед... потім зрозумів, що Бог працює по-іншому... я вкрав велосипед і почав молити Бога про прощення.

Звичайно, в цій цитаті про Бога великий актор переборщив з сарказмом. Але якщо вдуматися, то в чомусь він правий - матеріальні речі з неба не падають. Так само людина не може прокинутися вранці сміливою, сильною і мудрою. Люди вдосконалюються в процесі життя, чим більше вони долають перешкод, тим сильнішими стають.

Тому потрібно обережніше загадувати бажання, адже вони можуть збутися. Якщо припустити, що цитата: "Бог все бачить і чує" - незламна аксіома, то перш ніж говорити, нарікати і про щось просити, потрібно сто разів подумати. Бог допоможе, але його методи навряд чи комусь сподобаються. Мати Тереза Калькуттська говорила, що Бог ніколи не давав їй того, що вона просила, але в той же час вона отримала те, що було їй необхідно:

Я просила сили - і Бог послав мені випробування, щоб загартувати мене.

Я просила мудрості - і Бог послав мені проблеми, над якими потрібно ламати голову.

Я просила мужності - і Бог послав мені небезпеки.

Я просила любові - і Бог послав нещасних, які потребують моєї допомоги.

Я просила благ - і Бог дав мені можливості.

Багато людей думають, що якщо вони будуть вірити в Бога, то отримають бажане. Так, дійсно, вони зможуть досягти будь-якої мети, але для цього потрібно буде докласти зусиль. У житті людини стануть сприятливо складатися обставини, з 'являться нові можливості, які можна з користю використовувати.

Звичайно, будуть і перешкоди, які потрібно з гідністю подолати. І тільки завдяки цим подіям людина зможе досягти бажаного. Ось що сказав з цього приводу Мохаммед Алі:

Бог не звалить людині на плечі тягар, який ця людина не в силах знести.

Кожна перешкода, з якою зустрічається людина, - подолана. Немає такої комп 'ютерної гри, яку неможливо пройти, і немає проблеми, яку не можна вирішити. Цю просту істину потрібно запам 'ятати кожній людині раз і назавжди: неважливо, що станеться - він впорається. Просто іноді потрібно докласти трохи більше зусиль і витратити більше часу.

Віра і наука

Науковцям також не чужа релігія. Тільки багато з них не вірять у те, що Бог здатний нагороджувати і карати, не вірять у те, що це персоніфікована сутність. Вони не вважають, що людині для гідної поведінки потрібна релігія і страх перед карою небесною. Поведінка повинна ґрунтуватися на освіті, співчутті і почутті власної гідності, в цьому плані релігія не грає ніякої ролі.

Якщо сказати по-простому, то вчені не стільки применшували силу божественної сутності, скільки намагалися логічно позначити її справжнє місце і призначення в цьому світі. Ті, хто був далекий від науки, робили релігію основою всього, навіть тих речей, які існують і без її втручання, а залежать виключно від людського розсудливості. Цитати вчених про Бога тільки підтверджують ці припущення.

Альберт Ейнштейн:

Те, що ви читали про мої релігійні переконання, зрозуміло, брехня. Брехня, яку систематично повторюють. Я не вірю в Бога як в особистість і ніколи не приховував цього, а висловлював дуже ясно. Якщо в мені є щось, що можна назвати релігійним, то це, безсумнівно, безмежне захоплення будовою всесвіту в тій мірі, в якій наука розкриває його. Ідея персоніфікованого божества ніколи не була мені близька і здається досить наївною.

Немає практично жодного великого фізика, який не був би атеїстом. Звичайно, їхній атеїзм не має войовничого характеру, а спокійно уживається з найбільш доброзичливим ставленням до релігії.

Стівен Гокінг

Своєрідного значення набувають цитати Гокінга про Бога. Багато в чому він критикував те, що написано в Біблії. Зокрема, він не вірив, що Всесвіт був створений Богом. До того ж у божественній суті немає ніякої необхідності, адже як вогонь може самостійно горіти, так і Всесвіт може самостійно функціонувати. Стівен Гокінг не вірив у Бога, в того Бога, про якого говорить християнство. Але його цікавили закони Всесвіту, і якби його можна було назвати Богом, то він безумовно був найголовнішим віруючим:

Бог не міг створити Всесвіт за сім днів, оскільки не мав часу, адже до Великого вибуху часу не існувало.

Оскільки існує така сила, як гравітація, Всесвіт міг і створив себе з нічого. Мимовільне створіння - причина того, чому існує всесвіт, чому існуємо ми. Немає ніякої необхідності в Богові для того, щоб "запалити" вогонь і змусити Всесвіт працювати.

Мабуть, я вірю в Бога, якщо під Богом ви маєте на увазі втілення тих сил, які керують Всесвітом.

Те, що людина не вміє цінувати

Суперечки про Бога триватимуть вічно. Але по суті, Його присутність чи відсутність не відіграє великої ролі, коли людина не вміє цінувати маленькі радості життя. Підібрати в якості прикладу ті, хто бере за душу, зі змістом цитати про Бога неважко. Ось хоча б вислів Джонні Велча:

Якби Господь Бог дав мені трохи життя, мабуть, я не сказав би всього, що думаю; я б більше думав про те, що кажу.

Я б цінував речі не за їхньою вартістю, а за їхньою значимістю. Я б спав менше, мріяв більше, усвідомлюючи, що кожна хвилина з заплющеними очима - це втрата шістдесяти секунд світла.

Я б ходив, коли інші від цього утримуються, я б прокидався, коли інші сплять, я б слухав, коли інші говорять.

І як би я насолоджувався шоколадним морозивом!

Якби Господь дав мені трохи життя, я б одягався просто, піднімався з першим променем сонця, оголюючи не тільки тіло, але і душу.

Боже мій, якби у мене було ще трохи часу, я малював би при зірках, як Ван Гог, мріяв, читаючи вірші Бенедетті, і пісня Серра була б моєю місячною серенадою.

Боже мій, якби у мене було небагато життя... Я не пропустив би дня, щоб не говорити коханим людям, що я їх люблю. Я б переконував кожну жінку і кожного чоловіка, що люблю їх, я б жив у любові з любов 'ю.

Я б довів людям, наскільки вони неправі, думаючи, що коли вони старіють, то перестають любити: навпаки, вони старіють тому, що перестають любити!

Дитині я дав би крила і сам навчив би його літати.

Старих я б навчив того, що смерть приходить не від старості, але від забуття.

Іноді людей вкрай складно зрозуміти. Вони можуть годинами сперечатися про те, є Бог чи Його немає, але не помічати, як безславно спливає крізь пальці їхнього життя. Людська багатоніжка, яка постійно ріпще, снує вулицями безликого міста, возносячи молитви до небес і проклинаючи в той же час все суще. Вони вірять у Бога, але занадто сліпо, настільки сліпо, що їхня віра перетворюється на образу і гіркоту.

Потонувши у мороці сліпої і безвольної віри, людина здійснює стандартні дії і не помічає нічого навколо. Адже так багато речей залишаються без уваги. Коли на абрикосових деревах з 'являються перші квіти, на тлі нічного неба вони виглядають, як зірки. Зірки, яких можна торкнутися і понюхати. На квітучі дерева можна дивитися вічно.

Запах бузку та свіжозкошеної трави, смак шоколадного молока, ластівки, що снують під лазуровим куполом небосводу... Перша весняна злива, радість довгоочікуваних зустрічей, посмішки друзів... Подорожі в інші міста і країни, цікаві книги, захоплюючі пригоди, незабутні емоції від прогулянки на повітряній кулі... Це тільки невеликий перелік тих речей, які людина вважає звичайними і не потребують уваги. Якщо Бог і є, то він точно живе в красі навколишнього світу, в радісних посмішках друзів і щасливому сміху коханих.

Кожна з існуючих релігій проповідує свої ідеали, кожен бог створює свої правила. Але якщо Бог - це той, хто створив людину за образом і подобою своїм, хіба вона не хотіла б, щоб її творіння були щасливими?!

Диявол

Якщо Бог - це світло, то на противагу йому повинна існувати темрява, яку всі називають дияволом. І ось в нього люди вірять куди охочіше.

Енн Райс:

Люди охочіше вірять у Диявола, ніж у Бога і в добро. Не знаю чому... Може бути, розгадка проста: творити зло набагато легше. Не потрібно бачити біса своїми очима, щоб повірити в його існування.

До того ж всі свої помилки можна звалити на диявола, сказавши, що біс поплутав. Існування диявола дуже зручне для людини, адже його можна назвати винуватцем усіх нещасть. Принаймні більшість афоризмів і цитат про диявола і Бога кажуть, що Сатана - це вісь зла.

Жан Кокто:

Диявол порожній, бо не може робити нічого, крім зла.

Шарль Бодлер:

Найбільш витончена хитрість диявола полягає в тому, щоб запевнити вас, що він не існує!

Федір Достоєвський:

Якщо диявол не існує і, стало бути, створив його чоловік, то створив він його за своїм образом і подобою.

Адже тільки він готовий підтримати найдурнішу людську затію і втілити її в життя.

- Краще царювати в пеклі, ніж служити на небесах? Тут, на землі, я занурений в її турботи зі створення Світу, я вітав кожну новинку, яку мріяв отримати людина, я допомагав йому у всьому і ніколи не засуджував. Більше того, я ніколи не відкидав його, незважаючи на всі його недоліки; я фанатично закоханий в людину; я гуманіст, можливо, останній на Землі. Хто стане заперечувати, якщо тільки він не вижив з розуму, що двадцяте століття було виключно моїм століттям!

З іншого боку, варто розглянути ставлення людини до диявола. Якщо він не сильно впав у глибини релігії, то в душі кожної людини живе фаустовське прагнення до нескінченної життєвої широти. І в цьому прагненні диявол просто не може бути ворогом, оскільки пропонує те, що забороняє Бог.

Вічне протистояння добра і зла, раю і пекла, Бога і диявола, віри і невіри - це та реальність, яку створила для себе людина. Ми задовольняємося малим, приймаємо написане за чисту монету і не бажаємо знаходити власні відповіді. Навіть не може відповісти собі на запитання про те, чи існує Бог насправді.

Загалом загальне значення висловлювань і цитат про Бога і віру, з значенням яких складно не погодитися, передають нам інформацію про існування добрих і злих сил у світі. Для нас цього більш ніж достатньо. Якщо вже визначено, що добре, а що погано, то в світі все знаходиться на своїх місцях.

А що, якщо зробити припущення про те, що добра і зла як абсолютних сил не існує. Є життя, є інформація, є енергія Всесвіту і вибір людини, яка визначає, що добре, а що погано?! Тоді у всіх своїх невдачах і помилках людям доведеться звинувачувати самих себе, але для багатьох це просто немислимо. Тому й існує релігія, Бог і диявол, щоб людина мала можливість спихнути на когось свою провину і попросити про допомогу.

Людина зобов 'язана у щось вірити, така його природа. Неважливо, вибрав він у свої соратники усіма проповідуваного Бога або захоплюється астрологічними прогнозами. Якщо це допомагає йому приймати рішення і дає орієнтири в цьому бунтівному світі, тоді він зробив правильний вибір.