Анісова олія: для чого корисно, як використовувати

Анісова олія: для чого корисно, як використовувати


Як анісова олія

Змішуючись з пором, вона проходить крізь спеціальну установку і після належного охолодження перетворюється на ефірну олію. Надалі його відокремлюють від водної складової (процес парової дистиляції). Готовий продукт представлений у вигляді безбарвної або жовтуватої рідини, що володіє специфічним ароматом прянощів. Для отримання одного кілограма продукту необхідно зібрати 50 кг насіння.

Чи знаєте ви? У цілющу силу анісового насіння вірили ще стародавні римляни, але на відміну від наших сучасників вони не обтяжували себе складними виробничими процесами і просто посипали насінням хліб.

Хімічний склад

Ця ефірна олія володіє легкою плинною консистенцією, а в її складі присутні такі компоненти, як:

  • анетол (85%) - надає продукту характерний анісовий запах і солодкуватий присмак;
  • метилхавікол (10%) - відповідає за пекучий смак, аромат естрагона (також присутній у фенхелі, маслі сосни і базиліці);
  • терпеноїди - вуглеводневі складові олії;
  • жировий елемент;
  • анісова кислота.

При купівлі вкрай важливо враховувати дані складу, зазначеного на упаковці з маслом. Свідченням підробки буде присутність у переліку зіркового анісу, анізету, фенхеля та інших рослин, властивості яких дуже далекі від характеристик справжнього анісу. Більш того, при наявності інших сумнівних складових (особливо хімічного походження) від покупки варто відразу ж відмовитися, оскільки ніхто не знає, як вони поєднуються між собою і чи не завдадуть шкоди вашому організму.

Важливо! Для відтінку багатого аромату анісової олії ідеально підійдуть компліментарні аромати інших схожих продуктів: апельсина, лайма, олії ялинових шишок та деяких інших.

Користь і лікувальні властивості

Масло анісової рослини з давніх часів використовується народними ліками як для лікування, так і для профілактики різних людських недуг. Актуальність його застосування в цих цілях обумовлена протизапальним, бактерицидним, відхаркувальним, спазмолітичним, седативним, жарознижувальним, антиканцерогенним та імуномодулюючим властивостями. Крім того, описаний продукт характеризується сечогінним і антиоксидантним діями, які мають позитивний вплив на травну і сечостатеву системи.

Застосування анісової олії актуальне при простудних захворюваннях, бронхіті, грипі, депресії, безсонні, нервовому перенапруженні, втраті голосу, проблемах у сексуальній сфері (фрігідності та імпотенції), а при використанні в якості зовнішнього засобу даний продукт допомагає поліпшити зовнішній вигляд кожного покриву, завдяки чому так цінується косметологія

Застосування

Область використання масла досить широка: починаючи від лікування різних недуг і закінчуючи успішним застосуванням в побутових цілях, і це вже не кажучи про його користь в косметології і кулінарії. Давайте з 'ясуємо, чим же примітний продукт у кожній із зазначених сфер життєдіяльності людини.

У народній медицині

Багато лікарських засобів на рослинній основі досі не визнані традиційною медициною, але що стосується анісу, то тут все з точністю до навпаки: деякі лікарі самі рекомендують своїм пацієнтам інгаляції і ванни, приготовані із застосуванням цієї рослини. Крім того, багато з них сходяться на думці і щодо користі продукту при нервовому виснаженні, хворобливих менструаціях і усуненні деяких інших проблем у функціонуванні організму.

Чи знаєте ви? У європейські країни аніс потрапив тільки в середині XVI століття і вже в ті часи його активно додавали в хлібобулочні вироби. Крім того, рослина активно застосовувалася як прикраса для будинків і ароматичний засіб.

Для інгаляції

Інгаляції з анісовою олією показані при сухому кашлі, риніті, а також простудних недугах. Самостійно або в поєднанні з іншими аналогічними продуктами воно здатне пом 'якшувати слизову оболонку носа і сприяє відходженню мокротиння, а все, що потрібно - просто приготувати цілющий настій за одним з наведених рецептів. Варіант 1. Щоб приготувати відвар для інгаляції, на 0,5 каструлі води потрібно додати по 3-4 краплі анісової, лимонної та евкаліптової олій. Перемішавши рідину, слід нахилитися над ємністю і, накрившись зверху рушником, вдихати пар близько 10-15 хвилин. Періодичність проведення процедури 1-2 рази на день. Такі інгаляції надають потужну антисептичну, протизапальну і пом 'якшувальну дію, одночасно добре зігріваючи.

Варіант 2. На 1 л води слід додати 10 крапель олії і, накривши голову рушником, вдихати пар протягом 15 хвилин. Дія такої інгаляції практично аналогічна до дії попереднього варіанту, що за відсутності інших складових стане відмінною альтернативою.

Розслаблююча ванна

Поліпшити свій фізичний і психологічний стан допоможе ванна з додаванням масла анісу: на кожні 10 л рідини потрібно додати по 3-4 краплі продукту. Аромат, що виходить від води, відмінно розслабляє і заспокоює, а на додаток до цього ви отримуєте поліпшення стану волосся і шкіри.

При нервовому перенапруженні

Важливо! При приготуванні ванни температура води в ній не повинна перевищувати + 38 ° С, інакше природне потовиділення буде перешкоджати проникненню корисних складових через шкіру. Також у процесі купання не можна застосовувати традиційні миючі засоби у вигляді шампунів і гелів для душу, оскільки присутні в них складові знижують дію ефірних масел.

При болісних менструаціях

Від вошей

Щоб позбутися педикульозу, продукт наносять на шкіру голови масуючими рухами і через 1-3 години змивають теплою водою (бажано з шампунем). Чисте волосся слід розчісати густим гребенем, і залишити до повного висихання, не використовуючи фен. Ніяких неприємних відчуттів бути не повинно, а легкий аромат засобу відлякає паразитів. Також у боротьбі з вшами можна застосувати й інший склад: 30 крапель олії змішують з 50 мл спирту і такими ж масуючими рухами наносять на шкіру голови. Залишки суміші потрібно розподілити по волоссю (по всій довжині), загорнути рушником голову і залишити в такому стані на 2 години. По закінченні зазначеного часу залишається тільки змити все водою і ще раз вимити голову з шампунем.

Важливо! У сучасних аптеках можна знайти спеціальний засіб, що допомагає видалити зі шкіри і волосся ефірні масла. З його допомогою впоратися з цим завданням буде набагато простіше.

У косметології

Позитивний вплив анісового масла на шкіру помітили ще стародавні римляни, які використовували його для омолодження тіла і позбавлення від зморшок. У сучасній косметології цей засіб активно використовується для поліпшення стану кожного покриву і зміцнення волосся, а ще його нерідко використовують у масажних салонах.

Для волосся

Найоптимальнішим способом використання анісової олії для догляду за волоссям буде її додавання в звичну домашню косметику і шампунь. Вже після першого застосування (на 200 г шампуня можна додати всього 5 крапель олії) ви обов 'язково помітите позитивний ефект: зникне сухість шкіри голови, а саме волосся стане блискучим і здоровішим на вигляд. При бажанні можна приготувати і спеціальну маску для волосся, яка допоможе позбутися перхоті, і підвищить швидкість їх зростання. Все що потрібно - змішати столову ложку настою з червоного перцю, 5 столових ложок води і 3-4 краплі анісового масла. Готовим засобом обробляють тільки прикореневі зони і після закінчення 15-20 хвилин змивають склад теплою водою.

Важливо! Щоб уникнути алергічної реакції, ретельно підбирайте всі складові, які плануєте змішувати, а при сильному дискомфорті (печіння, головний біль) після нанесення суміші, краще відразу її змийте.

Для шкіри обличчя

Цим же олійним складом можна змащувати шкірний покрив на ніч, не змиваючи його до самого ранку. Однак подушку краще застелити рушником, інакше вона обов 'язково покриється плямами.

Для масажу тіла

Для тих, хто не хоче шукати всі перераховані складові, є інше рішення: можна просто додати кілька крапель анісового масла в будь-який інший готовий продукт, який зазвичай використовується в масажних цілях. Разом вони не тільки забезпечать належний рівень ковзання, а й будуть живити шкіру, а легкий анісовий аромат зніме емоційну напругу, благотворно впливаючи на нервову систему. Масаж з використанням анісової олії особливо корисний жінкам, які бажають позбутися зайвої ваги або ж просто хочуть привести своє тіло у форму після народження дитини. Аніс тільки посприяє прискоренню обмінних процесів і підвищить пружність шкіри.

У кулінарії

Не менш затребувана анісова олія і в кулінарній промисловості. При приготуванні найрізноманітніших страв використовується як продукт у чистому вигляді, так і в поєднанні з іншими ефірними маслами, що тільки посилює смакові та ароматичні властивості їжі.

У побуті

У побутових цілях людині знадобиться дезодорююча властивість анісу, адже продукція, приготована на її основі, краще популярних освіжувачів здатна впоратися з неприємними запахами в квартирі. Крім того, змочений в маслі ватний диск, напевно допоможе відлякати від вашого майна комах-шкідників (особливо моль, тарганів і бліх), а при використанні в сараї або пташнику вбереже пернатих від вошей і кліщів.

Чи знаєте ви? Фортеця настоянок з анісу коливається в приділах 25-51%, а щоб сповна оцінити всю палітру їх ароматів, в склянку наливають тільки 2,5-3 см напою, розбавляючи його в 5 разів великою кількістю охолодженої води.

Поєднання з іншими ефірними маслами

Також його можна використовувати з амірісом, ферулою та олією плодів рожевого дерева. Головне, про що слід пам 'ятати в будь-якій ситуації - почуття міри, адже багато з перерахованих рослин мають сильнодіючий ефект і у великих дозах здатні нашкодити організму.

Протипоказання

Анісова олія не рекомендується давати дітям до трирічного віку, використовувати (у будь-якому вигляді) при вагітності і часто проявляються алергічні реакції. Варто відмовитися від застосування і людям, які страждають від виразкової хвороби, гастриту і підвищеної кислотності шлунка, а особам, які мають певні проблеми із серцево-судинною системою, слід точно дотримуватися дозування, зазначеного в тому чи іншому рецепті (висока концентрація анісу в організмі може призвести до уповільнення серцевих ритмів). Перевищення дозування при застосуванні в косметичних цілях цілком може викликати свербіння і висипання на оброблених ділянках.

Ефірна анісова олія: відгуки

Відкриваю книжку з ароматерапії, читаю АНІС ЗІРКОВИЙ Illicium verum , наприкінці опису Не плутайте масло зіркового анісу з маслом анісу звичайного . Звичайний аніс до речі токсичний, і застосовувати його потрібно дуже обережно, зірковий аніс теж може дратувати шкіру, тому рекомендується в суміші не більше 2%. Хоча взагалі будь-який ефір може викликати роздратування, але це вже індивідуальна реакція шкіри або результат не правильного застосування (наприклад занадто висока концентрація).

Sunnyel

http://forum.aromarti.ru/showpost.php?p=11730&postcount=3

Flaesh

http://forum.aromarti.ru/showpost.php?p=336680&postcount=9

В цілому, анісова олія - відмінний компонент для різних рецептів здоров 'я, тому якщо у вас немає протипоказань до її застосування, і ви не страждаєте індивідуальною непереносимістю рослини, тоді можете сміливо використовувати її на благо своєму організму.



Матеріали по темі