Чорний дрізд

Чорний дрізд


Turdus merce( Чорний дрізд) має порівняно велике тіло, довжина якого - двадцять чотири-двадцять шість сантиметрів. Мешкає він у лісах (листяних і змішаних), парках, садах. Самець-дрозд чорний повністю, має помаранчевий дзьоб і кільця навколо очей. Самка і молоді особини бурого забарвлення з темним хвостом, світлим черевцем і горлом.


Харчується птах-дрозд безхребетними, а також соковитими плодами, в тому числі і ягодами.

Найчастіше гніздів'я можна зустріти в змішаних і хвойних лісах з сироватим грунтом і хорошим підліском, в лісових ярах, зарослих парках і садах. Чорний дрізд може вити гніздо як високо над землею (до восьми метрів) на соснах, ялинках, березах, інших деревах, так і досить низько: на невеликих ялинках або навіть пнях. Іноді його гнізда зустрічаються і на землі, між корінням старих і великих дерев. Для будівництва Чорний дрізд використовує сухі трав'янисті стеблі, лишайники, листя, мхи і тонкі прутики, які скріплює глиною, змішаною з залишками рослин, і землею. Гніздо являє собою освіту чашеобразної форми. Діаметр його - від ста тридцяти до двохсот міліметрів, висота - від сімдесяти до дев'яноста міліметрів. Лоток має діаметр від сімдесяти до ста, а глибину - від сорока до шістдесяти міліметрів. У гнізді завжди укладена підстилка з м'яких корінців і стебельків. На ній лежать яйця.

У кладці може бути від чотирьох до семи яєць блідого блакитно-зеленого відтінку з бурими або іржавчато-фіолетовими мазками і плямами, що згущуються іноді до тупого кінця.

Самець бере участь не тільки в будівництві гнізда, але і в насиджуванні. До моменту появи пташенят практично перестає співати.

Як правило, Чорний дрізд починає відкладати яйця в травні, у другій половині. До кінця цього ж місяця починається висиджування. Пташенята з'являються до середини червня. У рідкісних випадках Чорні дрозди можуть зробити другу кладку. З другого виведення пташенята вилітають у липні або на початку серпня.

Ці птахи поширені на всій європейській території Росії. Гніздів'я зустрічаються на Кавказі, в Калінінградській області. Часто після гніздів'я він залишається там зимувати. Північна межа його поширеності приблизно проходить до Уралу по Нижній Камі і Середній Волзі від Фінської затоки. У великій кількості птахи зустрічаються на території України, в лісових областях Казахстану, в Криму. Досить поширені вони і в Малій Азії.

Слід зазначити, що цих птахів нелегко побачити в лісі. Чорні дрозди досить обережні, спостерігачів близько не підпускають. Разом з цим вони досить крикливі і видають своє місце розташування різними позивними.

На землі птах стоїть, трохи нахилившись, розставивши лапи і піднявши розпущений хвіст. У пошуках видобутку вона стрибає серед трави або мха, поривчасто вклоняючись і зітхаючи хвіст час від часу. Слід зазначити, що посмикування хвоста - характерна особливість всіх дроздових.

Годуються птахи переважно рано вранці і ввечері. У цей час вони знаходять більше в траві і на землі хробаків, равликів і нічних комах. Вони іноді можуть ритися в мурашниках і витягати звідти лялечок - "мурашині яйця" ". Як і інші представники виду, Чорні дрозди наприкінці літа-на початку осені починають поїдати ягоди - глід, бузину, бірючину, горобину та інші. У фруктових садах вони харчуються ягодами вишні, виноградом. Однак шкода, яку вони можуть принести, буде набагато меншою тієї користі, яка залишається від їхньої літньої діяльності.

Масова лінька старшого покоління починається в липні. Молоді особи в строкатому (гніздовому) пері зустрічаються аж до вересня. Чорні дрозди, на відміну від строкатих, менш "громадські" ", ні восени, ні під час відльоту вони не утворюють груп або великих стай.